Brenna | Cieszyn | Czeski Cieszyn | Chybie | Dębowiec | Goleszów | Hażlach | Istebna | Jasienica | Jaworze | Ostrawa | Skoczów | Strumień | Ustroń | Wisła | Zebrzydowice
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: sucha krew

  1. #1

    sucha krew

    Tytuł może brzmi makabrycznie.Ale od dawna chodzi za mną chęć na zrobienie pysznych " jak przed wojna" jelitek. Niestety te w naszym handlu mnie nie zadowalają.Takie z kaszą gryczaną majerankiem ,czosnkiem i dużą ilością mielonych wyrzosków.Brak mi tylko krwi. Może ktoś wie ktoś poradzi bo obeszłam wszystkie rzeźniki i nikt nie wie.
    Dawno temu widziałam w torebkach suchą krew ale to nie było w naszym cieszyńskim.
    Proszę podpowiedzcie mi z góry dziękuję!

  2. #2
    Jak na razie pozostało ci jedyne wyjście by kupić na nacie.
    http://swojskiwyrob.pl/srodki-funkcj...oglobina-.html

  3. #3
    Dzięki wielkie! To będę miała hiszpańskie jelitka.A może to z byków ginących na corridzie?!Czy my nie mamy dość polskich świń? haha, ale dzięki.

  4. #4
    Ja tam wolę białą kaszankę,taką bez krwi.

  5. #5
    Nie chciałabym tego jeść , jakaś krew w proszku ,co to jest ?

  6. #6
    Avatar Rufijok
    Dołączył
    Aug 2014
    Płeć
    Mieszka w
    Kajów koło Gdziejowa
    Postów
    2,047
    Ja też nie lubie krwi w proszku, wole jak się leje.
    1) Nigdy nie walcze z idiotami gdyż mają przewage liczebną, tylko ich unikam

    2) Najwięksi idioci to krytycy, nic nie potrafią robić a wszystko krytykują.

  7. #7
    To jest czysta hemoglobina! Trzeba ja rozpuścić w wodzie albo w rosole.Mimo wszystko tradycyjnej kaszanki nie ma bez krwi obojętnie czy suchej czy lejącej.A dla paru kilogramów kaszanki nie zabiję całego wieprza. Chyba że poderznę kaczkę i podam zamiast jelitek czarna polewkę

  8. #8
    Ciekawa jestem w jaki sposób pozyskuje się taką sproszkowaną krew ? czy coś jeszcze jest do niej dodane ? . Spoglądam na to nieufnie , wolę u jakiegoś gazdy od czasu do czasu kupic jakieś jelitko .

  9. #9
    kto szuka ten znajdzie! Jest taki sklepik w Nowych Chałupach blisko Pruchnej. Wszystko tam jest potrzebne do wyrobów masarskich. Ale niestety krew sucha pakowana próżniowo tylko w ilości 1 kg !-19 zł. Bez badziewiów. Może ktoś skorzysta bo ja potrzebuje tylko 5-10kg. Chętnie się podzielę a u gazdy nie dostaniesz już dobrego jelitka wszystko to nowoczesne receptury -be. Kupiłam na targu od "baby" wychwalane niby takie dobre a jak w domu upiekłam okazało się ze suche takie że gdybym okno otworzyła to by mi kasze wydmuchało.

  10. #10
    Ja mam takiego pana co kilka razy do roku robi swojskie wyroby po zabijaczce . Są dobre,odpowiednio przyprawione . Baba na targu to osoba której pewnie nie znasz,może sprzedawać coś byle sprzedać.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •