PDA

Zobacz pełną wersję : ciasto



kalafiorrr
19-05-2011, 23:52
proszę o przepis na ciasto!
o takie, które Wam się zawsze udaje, wykonywane jest ok 1/2 godziny (bez pieczenia), i które robicie przynajmniej raz w miesiącu (= jest pyszne i współtowarzysze nie mogą się bez niego obejść)

gellwetka
20-05-2011, 08:51
Najprostsze ciasto świata, które nawet ja potrafię zrobić i wyszło za każdym razem ;)

Do jednej miski wrzucasz:
3 szklanki mąki
5 startych marchewek (tarka o dużych oczkach)
6 jajek (najlepiej bez skorupki :)
szklankę cukru
szklankę oleju
saszetkę cukru wanilinowego (WA_NI_LI_NO_WY)
saszetkę proszku do pieczenia
saszetkę przyprawy do piernika
smakołyki wg uznania: orzeszki, rodzynki, suszone cokolwiek (banany, ananasy, morele, śliwki)

Wszystko mieszasz łyżką (nie trzeba żadnych mikserów wyciągać, brudzić, rozkładać, myć, suszyć, składać, odkładać). Więc wszystko ładnie się połączy, wywalasz na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i na jakieś 50 min do piekarnika o temperaturze ok 60 stopni.
A prawda jest taka, że jeśli czegokolwiek dasz za dużo lub za mało, łącznie z temperaturą i (w granicach rozsądku|) czasem pieczenia - ONO I TAK WYJDZIE. Ono wychodzi za wszelką cenę ;)

PHOTO-EXPERT
20-05-2011, 09:40
Ja polecam najlepsze ciasto pod słońcem.
Tu link do art. (http://www.mojeciasto.pl/ciasto,5654,tiramisu.html)

http://www.youtube.com/watch?v=-nSD1Mf3I3c&feature=player_detailpage

krilady.
20-05-2011, 09:58
pewnie dobre, ale dużo z tym roboty...ja tiramisu robię bardzo prosto, po prostu z gotowych biszkoptów:

składniki:
50 dag mascarpone
3 jaja
2 łyżki cukru
łyżka miodu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki koniaku lub rumu
25 dag biszkoptów (polecam podłużne)

Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić, dodać alkohol -ja też dodawałam amaretto, a jak nie miałam nic kolorowego to dałam zwykłej wódki po prostu :)
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę, wymieszać z serkiem i sztywną pianą z białek.
Płytką salaterkę lub tortownicę wyłożyć ciastkami tak, aby dokładnie przykryły dno. Każdy biszkopt przed ułożeniem zanurzyć na moment w ponczu kawowym ( jak biszkopty będą fajnie nasączone, takie mięciutkie to będą się rozpływały w ustach, ale nie mogą też być za miękkie, bo będzie z nich papka ).
Na takim spodzie rozsmarowujemy połowę kremu i oprószamy kakao. Następnie znowu układamy biszkopty, smarujemy kremem i sypiemy kakao.

Gotowe bez pieczenia i pyszne! Ja jeszcze gdzieś tam sypię drobno pokrojoną czekoladę, a wierzch polewam polewą do lodów rysując esy-floresy. Ciasto robiłam już też z połowy składników, ale na pewno trzeba mieć zapas biszkoptów, bo ja już leciałam w trakcie do sklepu :D

dorsor15
20-05-2011, 11:18
a ja polecam tzw bananowca czyli:
1 margaryna
paczka biszkoptów
3 galaretki truskawkowe
kilogram bananów
3/4 szkl. cukru

cukier ucieramy z margaryna,dodajemy starte na tarce banany i dalej mieszamy nastepnie dodajemy 2 schłodzone galaretki i mieszamy.wylewamy dość zadką masę na poukładane na okrągłej tortownicy biszkopty(wczesniej polewamy je troche galaretką).wstawiamy do lodówki aż stęgnie.nastepnie układamy jakies owoce truskawki albo banany i zalewamy ostatnią galaretką ale nie żadką lecz już trochę stęgniętą.polecam pycha!

tomtom
20-05-2011, 17:36
Ciasto w 5 min do pieczenia w kuchence mikrofalowej

Oto recepta na smaczne ciasto, które upieczemy ze zwykle dostępnych składników w... 5 minut.

Idealna pozycja dla leniuchów, którzy głodnieją w przerwie reklamowej.
Czego potrzebujemy:

4 łyżeczki stołowe mąki (najlepiej tortowej
6 łyżeczek stołowych cukru (lub cukru waniliowego)
2 łyżeczki stołowe kakao
1 jajko
4 łyżeczki stołowe mleka
3 łyżeczki stołowe oleju roślinnego
0.5 łyżki stołowej proszku do pieczenia
kubek / talerzyk (uwaga, ciasto wyrośnie!)
Wypróbowane :)

http://www.eioba.pl/a/1szd/instrukcja-przygotowania-niezwyklej-potrawy-ciasto-w-5-minut

krilady.
20-05-2011, 17:41
tomtom - wypróbuję :) i mam tez smaka na tiramisu, muszę go sobie zrobić :))
później podam jeszcze przepis na sernik wiedeński - przepyszny! :D

tomtom
20-05-2011, 17:50
Wiadomo, że nie jest to takie jak w piekarniku, (jest to coś podobnego do murzyna) ale jak przyjdzie niespodziewany gość to jest akurat. Można jeszcze zrobić masę i np. przekroić na pół ciasto i przełożyć masą, a na górę dżem :) Wariacji jest dużo.

masterpascaler
20-05-2011, 18:09
To się podepnę :) Przepis mojego autorstwa, dopiero za 2 razem mi wyszło, ale spróbujcie, jest po prostu przepyszne! :)

Składniki
1 kg mąki poznańskiej
7 średnich jajek
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
80 g cukru
310 g jogurtu pitnego (np. Danone)
250-300 g miodu z lipy i akacji (płynnego), najlepiej 280 g
1 mała łyżeczka soli, lekko czubata
100 g rodzynek
7 dk margaryny

Rodzynki wstawić do wody do namoczenia na około 2 godziny.
Do miski wsypać cały kilogram mąki, dodać margarynę, wbić jajka, dodać cukier waniliowy, cukier "zwykły", proszek do pieczenia, sól i miód i mieszać drewnianą łyżką lub kulą, aż margaryna będzie w drobnych kawałkach które niełatwo rozdrobnić kulą / łyżką. Wtedy dolewamy połowę z jogurtu i całość mieszamy mikserem, na dużych obrotach. W miarę zwiększania się gęstości ciasta dolewamy jogurtu cały czas mieszając, aż wlejemy całość jogrtu. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy już osągniemy cel, odcedzamy rodzynki, dorzucamy do masy i miksujemy na wolnych obrotach aż rodzynki nie będą oddzielać się samodzielnie od masy. Całość układamy do blachy i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego na 230 stopni na czas około 35 minut na środkową półkę piekarnika. Wystarczy pilnować przez szybkę kolor ciasta. Powinien być mocno zarumieniony.

Powodzenia i mam nadzieję że będzie smakować :)
Ciasto wychodzi takie miękkawe przez co właśnie jest pyszne :)

Tu zdjęcie (telefonem niestety) :
http://www.wielkiezarcie.com/recipe47309.html

tomtom
21-05-2011, 12:23
Krilady. daj znać jak zrobisz to ciasto w 5 min i czy smakowało

yoshiko
21-05-2011, 21:15
tomtom wypróbowałam:) i powiem,że nie kłamałes wyszło przepyszne:)nie wiedziałam,że mozna zrobic nawet w mikrofalówce;):)

tomtom
21-05-2011, 23:33
Tak jak mówiłem jest to najlepsze ciasto jak ktoś Cię zaskoczy z wizytą. A najlepsze są później wariacje z jakimś kremem, dżemem, masą, owocami. Cieszę się, że smakowało chociaż to nie mój przepis (znaleziony na necie) :)

krilady.
22-05-2011, 08:40
hmm, a mi się nie udało...tzn. spaliłam go! za długi czas nastawiłam,a potem już było za późno...poszedł dym.. :( ;) ale zrobiłam drugie, wsadziłam do mikrofali pierwsze pół, już uważałam na długość pieczenia -wyszło OK, takie słodziutkie, ale trochę takie..tylko do gryzienia (a jakoś sobie umyśliłam, że łyżeczką go będę jadła :) ), a drugie pół wsadziłam do piekarnika i też było fajne :)) smaczne na pewno jest, ale trzeba go wyczuć - to tak wg mnie :))

yoshiko
22-05-2011, 11:25
Podaje wam pyszne i szybkie ciasto mojej roboty heh:):):)
Paczka krakersów
puszka krówki(w biedronce lub lidlu sie kupi)
1 krem Karpatka
2 bite smietany FIX
Kokos,migdały wedle uznania na góre żeby posypac:)

na doł kładziemy krakersy,smarujemy krówką je.Potem na to wszystko nakładamy karpatke.Resztka krakersów i zas smaruje krówką i na to bita smietana(zrobic tak jak na opakowaniu pisze).Na góre posypać kokosem .lub migdałami jak wam smakuje:) wstawic do lodówki na noc (bo wtedy jeszcze lepiej smakuje lub wstawic na godzinke i tez jest dobre:)
PALCE LIZAĆ:) Nie słodkie ale dobre:)

joje@
03-06-2011, 09:04
Na prośbę kalafiorrr-ci

masa budyniowa: 1/2 litra mleka, 2 duże łyżki mąki, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka mąki ziemniaczannej- ugotować z tego budyń. Chyba że masz swój ulubiony i sprawdzony przepis na masę budyniową.
Dalej- utrzeć: 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 1 żółtko. Dodawać do tego zimny budyń.

Dalej- ugotować na karmel 1 puszkę mleka kondensowanego- najlepiej dzień wcześniej- żeby szybciesz później szło.
- Bita śmietana- z 1/2 do 2 litrów śmietanki- wg. upodobań- dodać żelatynę!
- uprażyć płatki migdałowe
-ze 2 paczki krakersów- zal. od wielkości formy

Przekładać: krakersy-karmel-krakersy-masa- krakersy- bita śmietana- migdały

Robi się szybko. Naprawdę. Smaczności życzę :))

---------- Post dodany o 07:03 ---------- Poprzedni post dodany o 07:01 ----------

:OTeraz widzę że nade mną podobny przepis:P ;)

---------- Post dodany o 07:04 ---------- Poprzedni post dodany o 07:03 ----------

Niechcący.....;):P

kalafiorrr
03-06-2011, 10:31
joje@ dzięki; fakt - podobne do przepisu yoshiko; aż z ciekawości wypróbuję; chyba podaruję sobie bitą śmietanę i poeksperymentuję z moimi ulubionymi ciastkami digestive (pół blachy krakersy / pół blachy digestive);

yoshiko
03-06-2011, 22:05
heheh joje to ja próbuje zrobic twoje a ty moje;):P:

joje@
04-06-2011, 08:19
yoshiko- no dobra:D- tę "krówkę" spróbuję
bo zazwyczaj sama se ją ugotuję
tylko że problem mam bądź niewiedzę
co to "krem karpatka"?- w temacie nie siedzę...:niepewny:

bebok2506
07-06-2011, 14:12
też się chyba skuszę na tą Waszą krówkę tylko nie wiem którą :D ja polcam ciasto "Kubuś" są w internecie więc nie będe tu rozpisywać, fajne niezbyt słodkie ;) a jakies przepisy na dobry sernik ktoś ma? ;)

yoshiko
07-06-2011, 16:59
joje@ heheh karpatka kupujesz gotowe w sklepiej kochana:):)

joje@
07-06-2011, 19:30
yoshiko nie wiedziałam,że takie cuś jest....;) poszukam...:)

krilady.
08-06-2011, 09:46
pewnie dobre, ale dużo z tym roboty...ja tiramisu robię bardzo prosto, po prostu z gotowych biszkoptów:

składniki:
50 dag mascarpone
3 jaja
2 łyżki cukru
łyżka miodu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki koniaku lub rumu
25 dag biszkoptów (polecam podłużne)

Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić, dodać alkohol -ja też dodawałam amaretto, a jak nie miałam nic kolorowego to dałam zwykłej wódki po prostu :)
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę, wymieszać z serkiem i sztywną pianą z białek.
Płytką salaterkę lub tortownicę wyłożyć ciastkami tak, aby dokładnie przykryły dno. Każdy biszkopt przed ułożeniem zanurzyć na moment w ponczu kawowym ( jak biszkopty będą fajnie nasączone, takie mięciutkie to będą się rozpływały w ustach, ale nie mogą też być za miękkie, bo będzie z nich papka ).
Na takim spodzie rozsmarowujemy połowę kremu i oprószamy kakao. Następnie znowu układamy biszkopty, smarujemy kremem i sypiemy kakao.

Gotowe bez pieczenia i pyszne! Ja jeszcze gdzieś tam sypię drobno pokrojoną czekoladę, a wierzch polewam polewą do lodów rysując esy-floresy. Ciasto robiłam już też z połowy składników, ale na pewno trzeba mieć zapas biszkoptów, bo ja już leciałam w trakcie do sklepu :D

to moje tiramisu:
473

joje@
08-06-2011, 09:49
krilady- idziesz ty!! Smaka tak robić... pastwić się....:(

piękne....

krilady.
08-06-2011, 09:56
....było pyszne....:))

dula
10-06-2011, 13:45
Czasami zbywa białek... np.przy pieczeniu świątecznych ciastek.

To mój wypróbowany przepis na ciasto z białek.
Ma kapitalną zaletę można je długo przechowywać w stanie wysuszonym i jest równie dobre.

http://img444.imageshack.us/img444/1769/ciastkozbiaekzorzech.jpg

fot.własne

krilady.
18-06-2011, 19:21
Oto przepis:

1 budyń o smaku śmietankowym (z cukrem)
1 cukier waniliowy
0,5 kg białego sera (najlepiej od razu zmielonego, gotowego do serników)
200 g cukru
150 g masła
6 jajek
30 g migdałów siekanych
30 g rodzynek

Ser zmielić (ja zawsze kupuję gotowy :) ). Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, połączyć z serem, dodać stopione i ostudzone masło (dlatego polecam na początku masło dać na piec, by potem nie czekać), wsypać budyń, rodzynki i migdały. Taką masę delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
Całą masę wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec 50 min w temp. 180 st C.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową.


Sernik jest puszysty i pyszny, a przy tym prosty i szybki w zrobieniu :))
Ja nie posypuję cukrem ani nie polewam polewą - dla mnie sam w sobie jest pyszny. I mała tajemnica: zamiast rodzynek, których nie cierpię daję pokrojone śliwki.. :P
mniam :D

534

lasherka
21-06-2011, 22:15
gellwetko !! Czy temperatura na pewno tylko 60 stopni ?

jendrus135
21-06-2011, 22:16
tak 60 stopni,ale w cieniu. przepraszam,nie dało rady się powstrzymać.

aga-d
21-06-2011, 22:17
plus nawiew

lasherka
21-06-2011, 22:27
Ciast jest tyle gatunków,niektóre zaczynają się od pieczenia w niskich temperaturach ! Przepis na 50 stopni też znam(niestety jest to przepis na bezy)więc wyluzujcie trochę.W końcu od takich mistrzów na pewno się czegoś nauczę !

aga-d
21-06-2011, 22:29
tu trzeba czytac co nie co z przymruzeniem oka. A sztuka jest wiedziec co :)
Udanych wypieków!
http://img458.imageshack.us/img458/1796/20060905brownies0002tq4.jpg

jendrus135
21-06-2011, 22:33
a ja ze swej strony wielkie dzięki za docenienie i pouczenie.też udanych wypieków i pieczemy razem,oczywiście z przymrużeniem oka. a ciasto też się samo dopiecze.ok? Pomyślności.

kalafiorrr
21-06-2011, 22:56
gellwetko !! Czy temperatura na pewno tylko 60 stopni ?
piekłam to ciasto; stwierdziłam, że gellwetce umknęła 1 przed 60; piekłam na 160 i było okej; także lasherka do dzieła!

---------- Post dodany o 22:56 ---------- Poprzedni post dodany o 22:54 ----------


tak 60 stopni,ale w cieniu. przepraszam,nie dało rady się powstrzymać.
ti ti ti! i tutaj grożę paluszkiem :) ale i tak się uśmiałam!

MoniEm
04-07-2011, 19:53
Nie wiem, czy znacie, ale to przepisy na dwa z moich ulubionych smakołyków bez pieczenia:

Blok czekoladowy - hit czasów PRL-u, kiedy trudno było kupić czekoladę:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
6 łyżek wody
olejek migdałowy

Podane wyżej składniki rozpuścić w garnku. Dodać 25 dkg mleka w proszku, pokruszone herbatniki, bakalie wg uznania, ryż preparowany - w takiej ilości, aby mas nie była zbyt gęsta. Wymieszać, przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią aluminiową i poczekać, aż stwardnieje. Kroić na dowolne kawałki. Pychotka:D

Chatka Puchatka

1/2 kg zmielonego twarogu lub tyle samo serka homogenizowanego
25 dkg masła
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
kakao
bakalie
42 sztuki herbatników (tych większych, nie malutkich!)

Masło, żółtka i cukier utrzeć, dodać pianę z białek i ser. Do połowy masy dodać trochę kakao. Na folię aluminiową ułożyć 21 herbatników (3 rzędy po 7 sztuk), tak, aby ich boki przylegały do siebie, rozłożyć na nie jasną masę. Później na jasna masę znów układamy 21 herbatników i na nie dajemy masę kakaową. Teraz trudny manewr: ostrożnie wsuwamy obie dłonie pod folię i składamy wszystko w trójkąt. Owijamy dokładnie folią i wkładamy do lodówki. Później oblać dowolną polewą czekoladową. Polecam!

sympatyczny
24-07-2011, 20:35
Ciasto w 5 min do pieczenia w kuchence mikrofalowej

Oto recepta na smaczne ciasto, które upieczemy ze zwykle dostępnych składników w... 5 minut.

Idealna pozycja dla leniuchów, którzy głodnieją w przerwie reklamowej.
Czego potrzebujemy:

4 łyżeczki stołowe mąki (najlepiej tortowej
6 łyżeczek stołowych cukru (lub cukru waniliowego)
2 łyżeczki stołowe kakao
1 jajko
4 łyżeczki stołowe mleka
3 łyżeczki stołowe oleju roślinnego
0.5 łyżki stołowej proszku do pieczenia
kubek / talerzyk (uwaga, ciasto wyrośnie!)
Wypróbowane :)

http://www.eioba.pl/a/1szd/instrukcja-przygotowania-niezwyklej-potrawy-ciasto-w-5-minut

Zrobiłem,umikrofaliłem,zjadłem,żyję.Fajnie,szybko, smacznie.Polecam.Ja sympatyczny kot.:)

tomtom
24-07-2011, 22:42
sympatyczny cieszę się, że smakowało :)

krilady.
05-08-2011, 12:40
łatwy i szybki do zrobienia, zawsze wychodzi i szybko znika....979 :))

Składniki:
serek homogenizowany (ok 500 gram)
biszkopty (tak żeby zakryły dno blachy)
brzoskwinie w puszce
2 galaretki (np.pomarańczowe)

Biszkoptami wykładam dno blachy i skrapiam je syropem z brzoskwiń (żeby były mięciutkie),
brzoskwinie kroję w kostkę, łączę z serkiem i jedną (ostudzoną) galaretką - można ją zrobić z trochę mniejszej ilości wody, masę wylewam na biszkopty (jak się dźwigną to nie szkodzi), wierzch ciasta polewam drugą (ostudzoną) galaretką i ozdabiam plasterkami brzoskwiń (mogą też być inne owoce, np. truskawki). Wstawiam do lodówki do zastygnięcia....pycha :)

joje@
05-08-2011, 12:45
krilady jaki ten serek? smakowy czy co? można działać! maliny się pokazały, więc mniam mniam http://emoty.blox.pl/resource/th_cooking.gif

krilady.
05-08-2011, 12:49
ja przeważnie kupuję waniliowy :)
przepis pisałam z pamięci, mam nadzieję, że się uda, ale właśnie sama teraz go robię :)

joje@
05-08-2011, 12:51
Dzięki. fajny fajny.... jutro spróbujęhttp://emoty.blox.pl/resource/th_0girlcupcake.gif
zrobić hehe!

krilady.
05-08-2011, 12:54
napisz czy Ci wyszedł, hehe :)
mam nadzieję, że nie będziesz potem gonić za mną ze siekierką.... ;)

joje@
05-08-2011, 13:00
hehe! tak?http://emoty.blox.pl/resource/violentsmiley010.gif


ok. napiszę;)

krilady.
05-08-2011, 13:13
hehe! tak?http://emoty.blox.pl/resource/violentsmiley010.gif


hehe, tego się obawiam... ;)


hehe, mój już jest w lodówce....ale musiałam wódkę wyciągnąć, żeby się zmieścił :D

---------- Post dodany o 13:13 ---------- Poprzedni post dodany o 13:02 ----------


łatwy i szybki do zrobienia, zawsze wychodzi i szybko znika....979 :))

Składniki:
serek homogenizowany (ok 500 gram)
biszkopty (tak żeby zakryły dno blachy)
brzoskwinie w puszce
2 galaretki (np.pomarańczowe)

Biszkoptami wykładam dno blachy i skrapiam je syropem z brzoskwiń (żeby były mięciutkie),
brzoskwinie kroję w kostkę, łączę z serkiem i jedną (ostudzoną) galaretką - można ją zrobić z trochę mniejszej ilości wody, masę wylewam na biszkopty (jak się dźwigną to nie szkodzi),wstawiam do lodówki do zastygnięcia i dopiero potem wierzch ciasta polewam drugą (ostudzoną) galaretką i ozdabiam plasterkami brzoskwiń (mogą też być inne owoce, np. truskawki). Wstawiam do lodówki do zastygnięcia....pycha :)

zapomniałam napisać, że trzeba wstawić do lodówki do zastygnięcia i dopiero potem dać drugą galaretkę, bo inaczej się zmiksują i nie będzie to ładnie wyglądać...choć jadalne tak :D

joje@
05-08-2011, 13:16
hehe! kapłam się;)


a wódka zdąży się schłodzić... spokohttp://emoty.blox.pl/resource/drinknodrugs.gif

Twoja, w sensie

ametyst
17-01-2012, 14:56
na sam dół daje się masę zrobioną z nutelli 720g majlepiej, 150g orzechów włoskich pomielonych, 2 paczki sucharków ( ja kupuje w biedronce takie malutkie kwadratowe) sucharki zmielić najlepiej się to robi w maszynce do mielenia mięsa, wyłożyć na blachę i dać do lodówki
Srodkowa warstwa 1l śmietany kremówki ubuć i dodać galaretkę cytrynową zrobioną z połowy wody, wylać na poprezednią warstwę, dać do lodówki
jak stężeje poukładać wiśnie, ja daję mrożone a na soku który się zsączy z nich robię galaretkę którą zalewam wiśnie
Dobra rada
najlepiej ciasto robić z oryginalnej nutelli bo odpowiedniki inaczej się zachowują po włożeniu do lodówki
Inna opcja?
środkową warstwę można również wykonać z serkiem mascarpone ale jak dla mnie ciasto jest wtedy za ciężkie